Kwaliteit

De staat waarin een munt zich bevindt is voor verzamelaars uitermate belangrijk voor de waarde. Met name bij de oudere zilveren munten, zoals die van 1 gulden kan de kwaliteit van de munt enorm verschillen en daarmee het bedrag dat een verzamelaar ervoor bereid is om neer te tellen. Voor de munten van 10 gulden en 50 gulden speelt dat verschil minder een rol, omdat deze van recente makelij zijn en in grote getale vervaardigd zijn. Vaak zijn ze in beschermende capsule geleverd waardoor de kwaliteit niet te lijden heeft gehad.

De oudere munten zijn niet in zo’n beschermde huls uitgebracht. Proof-exemplaren zijn daardoor zeer zeldzaam (en dus kostbaar). De meeste guldenmunten worden verhandeld in de kwaliteit Zeer Fraai tot UNC/FDC. Lagere kwaliteiten zijn voor veel verzamelaars minder interessant, maar nog wel voor beginnende verzamelaars, danwel die met een kleiner budget.
Onderstaande tabel geeft een overzicht van de verschillende kwaliteitsgradaties.

Kwaliteitsgradaties

Gradatie Betekenis Omschrijving
Proof of PP Proof De munt is speciaal voor verzamelaars geslagen, veelal met gepolijste stempels en een spiegelend veld.
FDC Fleur de Coin “Bloem van het stempel”, een munt die nog niet in omloop is geweest maar zoals die uit de muntpers is gekomen, meestal nog voor de vergaarbak opgevangen.
UNC Uncirculated De munt is nog niet in omloop geweest en vertoont geen zichtbare sporen van slijtage maar hooguit sporen van het productieproces. Brilliant Uncirculated (BU) is een iets betere variant van UNC waarbij betere muntplaatjes worden gebruikt en de stempels speciaal zijn behandeld om het ontwerp er beter uit te laten zien.
P of PR Prachtig De munt is slechts kort in omloop geweest en vertoont nauwelijks zichtbare sporen van slijtage.
ZF of ZFR Zeer Fraai De munt is langer in omloop geweest en vertoont enkele slijtagesporen zoals slijtage op de hoger liggende delen; details zijn nog duidelijk zichtbaar, maar niet scherp.
F of FR Fraai De munt is langere tijd in omloop geweest en vertoont meerdere en/of grotere sporen van slijtage. De fijnere details zijn vrijwel niet meer zichtbaar.
ZG Zeer Goed De munt is lang in omloop geweest en vertoont behoorlijke slijtageplekken. De munt kan sterk afgesleten zijn, vooral bij de hoger liggende delen. Gedeelten van de tekst kunnen slecht leesbaar zijn.
G Goed De munt is zeer lang in omloop geweest en vertoont grotere slijtageplekken. De munt is zeer sterk afgesleten; jaartal en muntsoort zijn veelal nog te achterhalen.

Met een + of een – wordt aangegeven dat een munt iets beter dan wel iets slechter is dan de genoemde kwaliteit.

[bronnen*: NVMH almanak, Schulman, veilingcatalogus Rietdijk B.V.]