Uiteraard wilt u graag weten of uw zilvergeld echt is. Niet iedere guldenmunt is van zilver. Soms lijkt een munt van zilver, maar is het een ander metaal. Het kan zijn dat de betreffende munt nooit in zilver is geproduceerd, maar het kan ook zijn dat u een vervalsing treft die doelbewust is gemaakt om u te misleiden.
Nikkel
Het pasgeld in Nederland was lange tijd van zilver. De zilveren munten die u nu nog vaak kunt tegenkomen zijn de guldens en rijksdaalders van Koningin Juliana uit de periode tot 1967. Vanaf 1967 zijn deze munten van nikkel gemaakt. Vooral bij de 1 guldenmunt uit 1967 moet u opletten, omdat de gulden in dat jaartal uit zowel zilver als uit nikkel geslagen is. Een belangrijk verschil is het gewicht. De zilveren versie weegt 6,5 gram, het nikkelen exemplaar 6,0 gram. Dit verschil is alleen met een precisie-weegschaal goed te meten. Een gemakkelijker manier om onderscheid te maken is met behulp van een magneet. Nikkel is magnetisch, zilver niet. Ook is er verschil in kleur (zilver is iets bleker) en klank. Heeft u een gulden uit dat jaar, dan kunt u deze vergelijken met een later jaartal, door de munt bijvoorbeeld op een houten tafel te laten ronddraaien en naar het gerinkel te luisteren. Een zilveren gulden geeft een heldere toon, terwijl een nikkelen exemplaar doffer klinkt.
Vervalsingen
Een goede vervalsing is lastig te herkennen. Terwijl het bij een slechte vervalsing al snel duidelijk is door gietsporen, slijtage plekken of zwakke afbeeldingen, geeft een goede vervalsing zich minder gauw prijs. De beste manier om een betere vervalsing te herkennen is met behulp van een weegschaal en een schuifmaat. In een goede muntcatalogus zijn de specificaties van een munt terug te vinden. Is het gewicht en/of de dikte/diameter niet conform de specificaties, dan is de munt waarschijnlijk vals.
Met name van de rijksdaalders en 3 guldenmunten van Willem I zijn veel vervalsingen in omloop. Dit zijn kostbare munten waar de verzamelaar veel geld voor over heeft. Een echt exemplaar kan op een veiling honderden euro’s of meer opleveren, terwijl een vervalsing vrijwel waardeloos is. Let dus goed op indien u een dergelijke munt krijgt aangeboden! Lees verder »
Een juwelier of opkoper gebruikt soms een toetssteen met toetswater om te zien of het zilver van het juiste gehalte is, maar voor de meeste particulieren is deze methode niet zo geschikt. Het zuur is gevaarlijk in gebruik en men moet over de juiste concentratie zuur beschikken.