Om te weten hoeveel uw zilveren guldenmunt waard is, zijn vele aspecten van belang. Met waarde bedoelen wij op deze website het bedrag dat een koper ervoor over heeft om het zilvergeld te bemachtigen. Let op: de prijs om zilveren munten te kopen is normaliter hoger dan wat men bij verkoop krijgt. Het verschil hangt af van de verkoopmethode.
Echt zilver of toch niet
Allereerst is het belangrijk om te weten of het zilvergeld wel van echt zilver gemaakt is. Veel soorten circulatiegeld waren eerst van zilver en later van nikkel. Daarnaast kan de munt namaak zijn, bedoeld om voor echt door te gaan, dus om mensen te misleiden. Het kan ook om een naslag, kopie of replica gaan. Terwijl naslagen soms wel degelijk van zilver zijn, zijn vervalsingen dit meestal niet. Een valse gulden of rijksdaalder is meestal veel minder waard dan een echte.
Lees verder »
Zilverprijs
Een echt zilveren guldenmunt bestaat voor minimaal 56% uit zilver, afhankelijk van het soort munt en het jaartal. Een zilveren gulden uit 1966 bijvoorbeeld weegt 6,5 gram en bevat 72% zilver, dus 4,68 gram fijnzilver. De rest is koper, maar zolang zilver nog veel duurder is dan koper is de zilverprijs bepalend voor de intrinsieke waarde van de munt. Bij een zilverprijs van € 0,94 is een dergelijke gulden dus minstens € 4,39 euro waard. Als een munt schaars is en van goede kwaliteit, kan deze voor verzamelaars veel meer waard zijn dan de zilverwaarde. De zilverprijs wordt bepaald door de markt van vraag en aanbod. Ook bij koop- en verkoop tussen particulieren of ondernemers is de spotprijs op internationale beurzen bepalend.
Lees verder »
Schaars of niet
Een redelijk recente guldenmunt die in oplage van miljoenen is geslagen, is een stuk minder schaars dan eentje waar er slechts enkele van zijn geslagen. Sommige guldenmunten kunnen bijna honderd jaar oud zijn, maar door de hoge oplage toch niet schaars. Voor niet-schaarse munten is de zilverprijs leidend. Bij schaarse munten zijn prijzen die op veilingen worden geboden maatgevend voor de waarde. Ter indicatie kan men ook in catalogi opzoeken welke prijs daar vermeld staat, echter vaak zijn dat handelsprijzen die boven de op veilingen geboden prijzen liggen. Indien een guldenmunt zo extreem schaars is dat deze niet of nauwelijks in de handel komt, dan is de waarde waarschijnlijk zeer hoog, maar niet goed te bepalen.
Lees verder »