Zilverprijs

De Nederlandse guldens waren eeuwenlang gemaakt van zilver. De zilveren guldens en rijksdaalders die in de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw in omloop waren, bestaan voor 72% uit zilver. Bij een zilverprijs van € 0,94 is een gulden uit de periode 1954-1967 dus zeker € 4,39 euro waard en een rijksdaalder € 10,13, nog los van de verzamelwaarde. Als een guldenmunt schaars is en van goede kwaliteit kan deze voor verzamelaars nog veel meer waard zijn. Lees verder »

De zilverprijs (spotprijs) wordt bepaald op de wereldmarkt (zie onder). Ook bij koop- en verkoop tussen particulieren of ondernemers is voor niet-schaarse munten de spotprijs op internationale beurzen bepalend. De meeste handelaren rekenen een premie bovenop de zilverprijs. De aankoopprijs van muntzilver ligt meestal het dichtst bij de spotprijs.

Bereken de zilverwaarde

Hieronder kunt u uitrekenen hoeveel uw zilver waard is. Geef het gewicht en gehalte in en druk op de knop Bereken om op basis van de huidige zilverprijs (€ 0,94 per gram) uit te rekenen wat de waarde in euro’s is. Gebruik indien nodig de punt als decimaalteken.

gram    
euro

Let op: bovengenoemde waarde is gebaseerd op het gewicht, het gehalte en de actuele zilverprijs. Bij koop en verkoop moet men rekening houden met een kostenmarge.
 

Marktprijs

Door veel beleggers wordt zilver net als goud gezien als een waardevaste investering die beschermt tegen de gevolgen van inflatie. Echter, de invloed van speculatie op de marktwaarde van deze edelmetalen valt niet te onderschatten.

De prijs van zilver beweegt mee met die van goud. Van oudsher gold een prijsverhouding van ongeveer 1 op 15, maar sinds het verlaten van de gouden en zilveren standaard voor valuta is dat niet meer zo. De laatste tien jaar ligt de verhouding tussen de 1 op 40 en 1 op 80. Doordat de zilvermarkt een kleinere markt is zijn de prijsuitslagen vaak heftiger dan bij goud. Vanwege de notatie in Amerikaanse dollars is de valutakoers (nu 0.9192 Dollar/Euro) van belang in de Eurozone.


Zilverprijs 10 jaar [grafiek van www.kitco.com]
De grafiek hiernaast laat zien dat afgelopen tien jaar de marktprijs (in USD) flink is gestegen en dat met name vanaf eind 2010 de prijs sterker fluctueerde dan in voorgaande jaren.

Begin 2011 zien we dat de sterk opgaande trend omslaat. Vanaf dan toont de zilverprijs stevige stijgingen, maar ook snelle en hevige dalingen. Terugkijkend blijkt de exponentieel stijgende trend van de jaren ervoor gebroken en zien we dat veel beleggers de zilvermarkt al dan niet tijdelijk hebben verlaten.